11. Sınıf Fizik MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 55 Cevapları
11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 55 Cevapları
5. Etkinlik – 2. Bölüm Soruları
1. Bir kişi tekneden rıhtıma atladığında tekne bu durumdan nasıl etkilenir?
Cevap: Kişi rıhtıma atlamak için ayağıyla tekneyi geriye doğru iter. Newton’ın etki-tepki yasası uyarınca rıhtıma doğru kuvvet uygulayan kişiye tepki gelirken, tekneye uygulanan etki kuvveti nedeniyle tekne geriye doğru (rıhtımdan uzaklaşacak şekilde) hareket eder.
2. Dengelenmiş kuvvetlerin etkisinde kalan bir cismin hareketini yorumlayınız.
Cevap: Dengelenmiş kuvvetlerin etkisindeki cisme etki eden net kuvvet sıfırdır (F_net = 0). Newton’ın I. Hareket Yasası (Eylemsizlik) gereği cisim duruyorsa durmaya devam eder; hareket halindeyse sabit hızla doğrusal hareketini sürdürür.
3. Sabit hızla doğu yönünde 10 m/s hızla ilerleyen 2 kg kütleli bir araca kaç N bileşke kuvvetin etki ettiğini bulunuz.
Cevap: Araç sabit hızla hareket ettiği için ivmesi a = 0’dır. F_net = m·a formülünden bileşke kuvvet 0 N olarak bulunur.
4. Yukarıya doğru fırlatılan bir top, maksimum yüksekliğe çıktığı an herhangi bir kuvvetin etkisinde kalır mı? Açıklayınız.
Cevap: Evet, kalır. Maksimum yükseklikte topun anlık hızı sıfır olsa da üzerine etki eden yer çekimi kuvveti (G = m·g) kesintisiz olarak etki etmeye devam eder.
5. Yukarı yönde düzgün hızlanarak ilerleyen bir asansörün içinde ağırlığınızda bir değişim hisseder misiniz? Açıklayınız.
Cevap: Evet, kendinizi daha ağır hissedersiniz. Asansör yukarı doğru a ivmesiyle hızlandığında zeminin uyguladığı normal kuvvet N = m(g + a) olur. Zemin tepkisi arttığı için hissedilen ağırlık artar.
6. Sürtünmesi ihmal edilen, hareketsiz bir kamyonet kasasında bir kutu duruyor. Araç durgun hâlden harekete geçtiği andaki kutunun hareketini yorumlayınız.
Cevap: Kutu eylemsizlik nedeniyle başlangıçtaki konumunu korumak ister. Kamyonet +x yönünde hızlandığında, kaset tabanı sürtünmesiz olduğu için kutu yere göre hareketsiz kalır; kamyonete göre ise geriye (-x yönünde) kayarak kasadan düşer.
7. Yangın hortumundan tazyikli su sıkmaya başlayan bir itfaiye eri bu durumdan nasıl etkilenir?
Cevap: İtfaiye eri suyu ileri doğru fırlatırken, fırlatılan su da hortuma ve er’e zıt yönde (geriye doğru) bir tepki kuvveti uygular. Bu nedenle itfaiye eri geriye doğru itilir ve dengesini korumak için öne doğru eğilmek zorundadır.
8. Yatay düzleme paralel bir kuvvetölçerin iki ucuna bağlı ipler zıt yönlerde F kuvvetiyle çekildiğinde kuvvetölçer kaç F değerini gösterir?
Cevap: Kuvvetölçer 1 F değerini gösterir. Dinamometre gerilmeyi ölçer; iki taraftan F ile çekilmesi yayın içindeki gerilme kuvvetini F kadar yapar.
Tüm sayfaların detaylı cevapları için 11. Sınıf Fizik MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.