11. Sınıf Kimya MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları

11. Sınıf Kimya MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları ve Çözümleri

1. Tema Ölçme ve Değerlendirme Soruları (Soru 2-16)

Soru 2-16 Yönergesi: Cümlelerdeki boşlukları kutucuklarda verilen kelimelerden uygun olanları ile doldurunuz.

2. Soru: Günlük hayattaki bir olay ……………………… ise sistem çevreden ısı alır.
Cevap: endotermik. Isı alan değişimlerde sistem çevreden enerji soğurur.

3. Soru: Kömür, petrol, doğal gaz gibi fosil yakıtlar yandığında oluşan CO2 gazı ……………………… neden olur.
Cevap: küresel ısınmaya. Sera gazı etkisi atmosfer sıcaklığını artırır.

4. Soru: Birim miktar başına yüksek enerji açığa çıkaran maddeler ……………………… olma potansiyeline sahiptir.
Cevap: yakıt.

5. Soru: Bir tepkimede kırılan bağların enerjileri toplamı, oluşan bağların enerjileri toplamından ………………… ise tepkime ekzotermiktir.
Cevap: az. Oluşan bağların enerjisi daha büyük olduğunda dışarıya net ısı verilir.

6. Soru: Elementlerin doğadaki en kararlı hâllerinin oluşum entalpileri ……………………… kabul edilir.
Cevap: sıfır.

7. Soru: Entalpi değişim değeri negatif (ΔH < 0) olan tepkimeler, ……………………… tepkimelerdir.
Cevap: ekzotermik.

8. Soru: Tepkenlerin ürüne dönüşebilmesi için gerekli en düşük enerjiye ……………………… denir.
Cevap: aktivasyon enerjisi.

9. Soru: Bir tepkimenin potansiyel enerji-tepkime koordinatı grafiğinde tepken ve ürünlerin enerji seviyeleri arasındaki farka ……………………… denir.
Cevap: tepkime entalpisi.

10. Soru: Belirli bir zaman aralığında hesaplanan tepkime hızına ……………………… denir.
Cevap: ortalama tepkime hızı.

11. Soru: Kimyasal bir tepkimede ürünler için ……………………… hızından bahsedilir.
Cevap: oluşum.

12. Soru: Aktivasyon enerjisini düşürerek tepkimeyi hızlandıran maddelere ……………………… denir.
Cevap: katalizör.

13. Soru: Sıcaklık artışı birim zamandaki ……………………… sayısını artırarak tepkimeyi hızlandırır.
Cevap: etkin çarpışma.

14. Soru: Kimyasal tepkimelerin hızı ile tepkimeye giren maddelerin derişimleri arasındaki ilişkiyi gösteren matematiksel eşitliğe ……………………… denir.
Cevap: hız denklemi.

15. Soru: Derecesi ……………………… olan bir tepkimenin hız sabitinin birimi 1/sM2’dir.
Cevap: 3. Derece n=3 olduğunda k birimi L2/(mol2.s) veya 1/(s.M2) olur.

16. Soru: Tepkime derecesi üç olan gaz fazında gerçekleşen bir tepkimenin gerçekleştiği kabın hacmi yarıya düşürüldüğünde tepkimenin hızı …………………… katına çıkar.
Cevap: 8. Hacim yarıya inince derişim 2 katına çıkar; (2) üssü 3 = 8 katına çıkar.

Tüm sayfaların detaylı cevapları için 11. Sınıf Kimya MEB Yayınları Cevapları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Diğer Sayfalar